"De zee is voor mij vrijheid, immense kracht, je kunt er niet omheen. Het is er altijd. Net als dingen waar je tegen aanloopt. Het gaat om de manier hoe je ernaar kijkt."
~ Kyra Hoogeveen

Mindful wandelen - 5 oefeningen

Mindful wandelen - 5 oefeningen


Mindful wandelen - 5 oefeningen

Voel jij je opgejaagd, gestrest of gefrustreerd? Ben je snel overprikkeld en vind je het moeilijk om te ontspannen?
 
Toen ik vroeger op bovenstaande vragen een bevestigend antwoord gaf, kreeg ik vaak het goedbedoelde advies: ga mediteren.
 
Tsjah, mediteren… ik weet het niet… Past dat bij mij?

Hoelang zit jij stil op een kussentje?

Ik kan niet zeggen dat ik gelijk enthousiast was. Vanuit de boodschap: ‘je weet pas of je gedachten (overtuigingen) waar zijn als je het geprobeerd hebt’, sloot ik mij vol goede moed aan bij een mindful-cursus in de buurt. Ik heb de cursus afgemaakt en eerlijk is eerlijk… ik heb zeker de voordelen van meditatie ontdekt. Toch blijf ik het lastig vinden om een uur stil op een kussentje te zitten. Mijn gedachten vliegen soms alle kanten op. Van ‘wat gaan we eten vanavond’ tot ‘waarom zijn smurfen blauw’ (die vraag zal je maar bezig houden…).

Wandelen en mediteren

“Er moet toch een andere manier zijn om de voordelen van meditatie te ervaren zonder een uur stil te zitten…” De mindful-cursus had mijn behoefte naar meer rust en ontspanning namelijk wel aangewakkerd. Al gauw struinde ik internet af, op zoek naar een andere manier om meer mindful te worden. Aangezien ik erg van wandelen en van het buitenleven houd, ben ik op zoek gegaan naar een combinatie van deze twee. Ik had namelijk al ervaren dat wandelen op mij hetzelfde rustgevende effect heeft als meditatie. Ik stuitte op de opleiding Mind-Walk trainer. Dé perfecte combinatie van wandelen én meditatie.

Ga mindful wandelen!

Voel jij je soms opgejaagd, gestrest of gefrustreerd? Regelmatig overprikkeld en vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan is mijn advies: ‘ga wandelen! En nog beter: ga mindful wandelen!’ Met Mind-Walk ervaar je de voordelen van meditatie zonder stil te zitten. Mind-Walk is mindfulness en wandelen tegelijk. Met behulp van een aantal gerichte oefeningen tijdens het wandelen richt je je geest op het hier en nu. Het effect is dat je minder gaat nadenken over zaken uit het verleden of die nog in de toekomst liggen.

5 oefeningen tijdens jouw mindful wandeling

Wil je de voordelen van Mind-Walk zelf ervaren? Ik geef je een aantal gerichte oefeningen voor tijdens jouw wandeling.
 1. Richt je aandacht op je ademhaling:
  Je hoeft niets te doen met je ademhaling, niets te veranderen, alleen maar observeren. Merk de veranderingen in je lichaam tijdens de inademing … en tijdens de uitademing.
 2. Richt je aandacht op het voelen van je lichaam:
  Voel je voeten op de grond. Voel hoe je voeten zich afwikkelen. Voel je benen, hoe je beenspieren bewegen. Voel je billen, je rug, je buik, je armen. Doe een hele bodyscan.
 3. Richt je aandacht op wat je ziet:
  Focus je op een object en bekijk het intensief. Wat zie je? Welke kleur heeft het? Heb je zo goed gekeken dat je het kunt natekenen?
 4. Richt je aandacht op wat je hoort:
  Luister intensief. Hoor je verkeersgeluiden, vogels, stemmen? Het ruisen van de blaadjes?
 5. Richt je aandacht op wat je ruikt:
  Ruik je iets? Wat ruik je? Misschien de geur van een frisse zomerbui? De geur van vers hooi?
 6. Richt je aandacht op wat je proeft:
  Heb je iets te eten bij je? Proef eens bewust, wat is de structuur van je boterham of koekje. Zacht, hard? 

Mind-Walk en meer weekend

Vind je het tijdens je wandeling nog lastig om te ontspannen? Misschien omdat je het gevoel hebt vast te zitten in je dagelijks bezigheden, in je werk, of omdat je druk bent met het gezin draaiende te houden?
 
Soms is een letterlijke afstand nodig om te zien waar je nu staat. Soms is één Mind-Walk wandeling niet genoeg om rust en ruimte voor jezelf te creëren. Daarom organiseer ik in mei een Mind-Walk en meer weekend in het heerlijke Terschelling. Door letterlijk een paar dagen afstand te nemen van je situatie, kun weer met een frisse blik kijken naar de kant die je op wilt.
 
Heb jij behoefte aan een stap uit de dagelijkse hectiek? Ga met ons mee een weekend naar Terschelling. Er zijn nog een paar plekken vrij!
 
PS. Lukt deze datum niet? Ook in september vindt het Mind-Walk en meer weekend plaats!

Vul je gegevens in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op!

Contact
Een wandeling maken
Een afspraak maken
Iets anders, nl.


maar u kunt mij natuurlijk ook bellen:
Tel: 06 124 505 99