"De zee is voor mij vrijheid, immense kracht, je kunt er niet omheen. Het is er altijd. Net als dingen waar je tegen aanloopt. Het gaat om de manier hoe je ernaar kijkt."
~ Kyra Hoogeveen

Verleng de houdbaarheid van goede voornemens

Verleng de houdbaarheid van goede voornemens


​“Heb jij nog goede voornemens?”
 
Het jaar 2019 is nauwelijks 1 minuut oud (okay, ik overdrijf misschien een beetje...) en de vraag is al gesteld. Terwijl ik met een slok champagne de laatste oliebol wegspoel, merk ik dat de vraag irritatie bij me oproept. Toch zet het me ook gelijk aan het denken. Die weerstand ontstaat namelijk niet voor niets… Heb ik eigenlijk nog goede voornemens? En hoe zit het met de voornemens van afgelopen jaar? In hoeverre is daar iets van uitgekomen?

Waarom we goede voornemens niet volhouden

Hoe vaak heb ik mij niet iets voorgenomen? En hoe vaak zijn mijn goede voornemens uitgekomen? Ik geloof niet heel vaak (helaas)… De houdbaarheidsdatum van goede voornemens zijn kort. Hoe komt het toch dat goede voornemens zo’n korte houdbaarheid hebben? De meeste voornemens, gemaakt door mij en anderen, zijn gebaseerd op het veranderen van gedrag. Meer sporten, afvallen, stoppen met roken, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen; je kent ze wel. Door goede voornemens (oftewel, doelen) alleen te richten op het veranderen van gedrag, maakt dat het behalen van je doel vrijwel kansloos is. Auw… Dit besef voel ik wel even. Tja, de waarheid is niet altijd even leuk om te horen. Gedrag heeft niets te maken met wie je bent. Het zegt alles over wat je doet (of niet doet). Wil je een echte gedragsverandering, dan zal je iets dieper moeten graven.

Hoe bereik je dan wel je doelen?

Om je doel te bereiken is het belangrijk om te ontdekken waar je van overtuigd bent en welke overtuiging je gaat helpen om een stap te zetten. Ontdek welke overtuiging ervoor zorgt dat je wél gaat stoppen met roken, sporten of meer tijd gaat doorbrengen met je familie? En welke overtuiging belemmert je om je doel te behalen? Denk maar aan gedachten zoals; “ik heb al zo vaak geprobeerd te stoppen met roken, het zal nu ook wel niet lukken” of “ik heb het zo druk, waar haal ik in vredesnaam de tijd vandaan om meer tijd met familie door te brengen?”. Pas als deze overtuiging niet meer speelt, is gedragsverandering mogelijk. Doelen die een belangrijke waarde voor je hebben, zijn over het algemeen makkelijker te realiseren. Je doel moet dus wel echt belangrijk voor je zijn.

Wat is echt belangrijk voor je?

Om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt, ga je op zoek naar jouw waarden. Iedereen heeft unieke waarden die belangrijk voor hem of haar zijn. Voor mij zijn dat waarden zoals ultieme vrijheid, rechtvaardigheid en eerlijkheid. Waarden bepalen wat wij belangrijk vinden in ons leven, onze intrinsieke motivatie. Op momenten dat voor ons belangrijke waarden niet vervuld worden voelen we dat. Dit gevoel zet ons in actie. We gaan er bijna alles aan doen om deze belangrijke waarden wel te vervullen. Zelfs zover als het maken van goede voornemens!

Goede voornemens die wel uitkomen

Wil je dat jouw goede voornemens dit jaar wel uitkomen? Onderzoek dan welke overtuigingen en waarden een rol spelen. Als je deze bij jezelf hebt gevonden, is het makkelijker om je gedrag te veranderen. Voor je het weet zijn je goede voornemens nog voor het eind van 2019 behaald. Daar ben ik dan weer van overtuigd!
 
Wil jij een weekend lang stappen zetten in jouw belangrijkste waarden en overtuigingen? Ga mee op Mind-Walk én meer weekend in mei 2019! Een weekend lang werken aan je persoonlijke ontwikkeling, mindful wandelen en bovenal heel veel plezier hebben! 

Vul je gegevens in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op!

Contact
Een wandeling maken
Een afspraak maken
Iets anders, nl.


maar u kunt mij natuurlijk ook bellen:
Tel: 06 124 505 99