"De zee is voor mij vrijheid, immense kracht, je kunt er niet omheen. Het is er altijd. Net als dingen waar je tegen aanloopt. Het gaat om de manier hoe je ernaar kijkt."
~ Kyra Hoogeveen

Help! Keuzestress… 4 tips voor minder stress

Help! Keuzestress… 4 tips voor minder stress


Keuzes… Iedere dag weer kom je voor ontelbare te staan. Van kleine onbenullige keuzes tot keuzes met impact. Denk maar aan de keuze toen je vanmorgen opstond. Welke kleding heb je uit de kast getrokken? Of aan een grotere keuze toen je op zoek was naar een passende hypotheek. Ik kan af en toe wel horendol worden van al die keuzes die dagelijks voorbijkomen. Gelukkig heb ik een manier gevonden om af te rekenen met keuzestress!

Keuzes van alledag

Herken je dit? Je hebt een keuze gemaakt en denkt achteraf: ‘Pfff.. wat ben ik blij dat ik toen die keuze gemaakt heb!’ Of misschien ken je de andere kant? ‘Had ik toen maar….’. Misschien ga je keuzes liever uit de weg en ervaar je weerstand bij het maken van een keuze? Gelukkig zijn veel van de keuzes waar we gedurende de dag mee te maken krijgen niet van dusdanig invloed dat ze je levensgeluk drastisch doen beïnvloeden. De keuze of we vanavond spruitjes of patat eten, zal in mijn leven (waarschijnlijk) niet een grote wending veroorzaken… Of eten we toch maar hutspot? Ondanks dat je denkt dat deze keuzes je weinig moeite kosten, kan ook daar de twijfel toeslaan.

Help! Keuzestress…

Als het gaat om grote keuzes ervaar ik vaak meer keuzestress. Keuzes die gaan over een verhuizing naar de andere kant van het land of niet, of we wel of geen hond nemen. Vaak slaat dan de twijfel toe. De twijfel die ik bij de keuze over het avondeten (ik ben er inmiddels uit: patat) niet had. Ineens hangt er veel aan de keuze vast. Bij een verhuizing naar de andere kant van het land, moet ook een hele sociale kring opnieuw opgebouwd worden. En bij het verwelkomen van een schattige pup in huis, verliezen we ook een stukje vrijheid. Wat nu als de keuze verder gaat dan A of B? Heb je ook nog de opties C, D en E? Dan wordt het helemaal ingewikkeld!

De welbekende voors en tegens

Soms, als ik met mijn handen in het haar zit, maak ik een lijstje. Iedereen kent die lijstjes waarschijnlijk wel, waar de pro’s en contra’s naast elkaar worden gezet en tegen elkaar worden afgestreept. Verschrikkelijk! Het maken van een keuze wordt er vaak niet makkelijker op. Integendeel, iedere keer dat ik een contra heb weggestreept,  twijfel ik of dat wel de goede was. Het maakt eigenlijk niet uit aan welke kant van de lijst iets afgaat… (Help!! Waar is de wijn??)

Als je toen eens wist wat je nu weet

Vaak is het maar goed dat we van tevoren niet weten welke impact een keuze heeft op ons leven. Als ik van tevoren had geweten dat ik tijdens die reis naar IJsland zo ziek zou worden van het eten, was ik misschien niet gegaan. Anderzijds had ik dan ook niet het noorderlicht gezien. Het besluit of iets een goede keuze is geweest, kan pas achteraf gemaakt worden. In sommige situaties zou het handig zijn als je toen wist wat je nu weet, als je meer informatie had gehad. Helaas pindakaas….. zo werkt het niet. In de wereld van de effectenhandel noemen ze dat handelen met voorkennis.

Je maakt altijd de beste keuze

Gelukkig bestaat binnen NLP de vooronderstelling dat ieder mens in staat is om de juiste keuze te maken met de informatie die hij op dat moment tot zijn beschikking heeft. We zouden wel gek zijn als we bewust een verkeerde keuze maken! En…. er bestaat ook altijd een andere keuze; geen keuze maken is namelijk ook een keuze. Wat je ook kiest, je maakt op dat moment voor jou de beste keuze. Hoe fijn is dat! Voor mij geen keuzestress meer. Berg die wijn maar weer op! (of toch maar niet…)

Tips voor minder keuzestress

Zeg maar dag tegen de stress met deze vier tips:
  1. Met stipt op nummer 1: met de informatie die je hebt, maak je géén verkeerde keuze. Je maakt de keuze die op dat moment voor jou de beste is.
  2. Heb je eenmaal gekozen? Blijf dan bij je beslissing. Stop met twijfelen. Er bestaat immers niet zoiets als het maken van een verkeerde keuze (zie nummer 1).
  3. Blijf niet wikken en wegen, maar hak die knoop door! (zie nummer 1).
  4. Besef dat als je eenmaal een keuze gemaakt hebt, je ook de vrijheid hebt om op je keuze terug te komen. Er bestaat altijd een andere keuze. Er zijn maar weinig gemaakte keuzes die per direct definitief zijn (zie nummer 1). 

Ik ben benieuwd, welke keuze(s) waren (zijn) voor jou life-changing geweest?

Vul je gegevens in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op!

Contact
Een wandeling maken
Een afspraak maken
Iets anders, nl.


maar u kunt mij natuurlijk ook bellen:
Tel: 06 124 505 99